teisipäev, 15. september 2015

Treeningud








Nagu eelnevas postituses mainitud, on hetkel pooleli treeningud Haanja Ultra100-ks. Natuke siis sellest, kuidas see täpsemalt välja näeb.


Millegipärast sobib mulle kõige rohkem plaanipärane struktureeritud treening ja niimoodi olengi igaks suuremaks võistluseks endale treeningkava teinud, selle ilusasti värviliselt välja printinud ja külmutuskapi uksele pannud. Seda on siis hea käed puusas vaadata ja peale trenni riste peale tõmmata. Treeningkava aluseks on mõned aastad tagasi internetist leitud 100 miilise ultramaratoni kava, mida olen ise vastavalt oma äranägemisele timminud. Kui on tegemist lühema võistlusega, siis olen ka distantse vastavalt lühendanud. Praegu olen siiski mõelnud juba ka Ironmanile ja natuke on ka rattasõitu ja ujumist sisse torgatud. Põhimõtteline ülesehitus on kolm nädalat järjest suurenevaid mahte, siis puhkusenädal väiksemate mahtudega, aga arvuliselt samade treeningkordadega. Kuna Haanjas on üsnagi künklik olemine, siis selleks, et harjutada võistlusele võimalikult sarnastes oludes, teen enamus jooksmist Keila Terviseradade suuremal ringil, seal on piisavalt tõuse ja ka pinnas on suhteliselt samasugune. Väiksemal ringil on küll vahest natuke tüütu pikemaid jookse teha, aga selle plussiks on see, et ei pea jooki endaga kaasa tassima, saab iga ringi tagant käia autos joomas.


Nädala ülesehitus on järgnev:

  • ESMASPÄEV - Puhkepäev.
  • TEISIPÄEV - Mäkkejooksu kordused. Tavaliselt käin Tabasalu tõusul üles-alla jooksmas. Teen seda niipalju kordi kui parasjagu jaksu on. Kui hea päev on, siis rohkem, kui jõudu vähem, siis niipalju ei teegi. Pidi selline tegevus aitama laktaaditaluvusvõimet parandada. Samas pidid mäkkejooksu kordused olema ka varjatud kiirusetreening, nii et kaks hoopi korraga, kuna päris lõigujooksmiseks nagu tegelikult aega ei jää (...ja kas peakski?)
  • KOLMAPÄEV - Poolpikk jooks. Kuna ultrajooksuks treenides on oluline koguda palju kilomeetreid, siis ainult nädalavahetuse pikkadest jooksudest jääb väheks. Hetkel on kolmapäevane distants mul 18 km, aga juba järgmisest nädalast tõuseb see 24 km peale.
  • NELJAPÄEV - Rattasõit. Distants vastavalt enesetundele. Enamuses maanteerattaga, vahest ka maastikurattaga Siiamaani sõidu pikkus olnud 30 ja 60 km vahel.
  • REEDE - Ujumine. Distants ei ole hetkel oluline, üritan ujudes võimalikult palju keskenduda tehnikale. Talvel hakkan tihedamini ujuma ja siis ka mahutreeningut tegema. Võibolla ei ole Haanjat silmas pidades kõige parem nädalas 2 päeva muude aladega tegeleda, aga peaeesmärk on siiski Ironman.
  • LAUPÄEV - Pikk jooks. See nädal 36 km. Kui läheb distants üle 40 km, siis hakkan seda kaheks jagama ja tegema hommikul pool ja õhtupoole teise poole. Kuna ultrajooks sisaldab ka üsna palju kõndimist, siis tuleb ka seda harjutada, seega pika jooksu teisel poolel teen ka regulaarseid kõndimispause, et harjutada kiire tempoga kõndimist ja üleminekuid kangete jalgadega jooksmisele.
  • PÜHAPÄEV - Nädalavahetuste treeningud on mul "back to back" stiilis. Tähendab see seda, et laupäevasele pikale jooksule järgneb pühapäeval poolpikk jooks, et harjutada väsinud jalgadega jooksmist. See on jalgadele natuke lihtsam kui teha laupäev üks ülipikk jooks. Lisaks on ka väiksem oht vigastusteks.
     
     

    Tegelikus elus muidugi kõik nii roosiline ei ole. Hoolimata perekonna suurest toetusest – ilma nurisemata lubatakse mul enda hullustega tegeleda – siiski ei jõua päris kõiki ettenähtud treeninguid ära teha. Hetkel on kava neljas nädal käimas ja eelnevas kolmes ei ole ühtki olnud, kus mõnda päeva vahele ei ole jäänud. Mõningad päevad on vahele jäänud tänu tööreisidele ja vahepeal olin mõned päevad natuke tõbine.
     
    Kommentaariumis paluks jääda viisakaks ja hoiduda postitustest teemal – ”kust sa selle aja kõik võtad”


  •  



4 kommentaari: